3. des, 2014

Blar opp for leksehjelpen

Hadde VG på besøk i går, her kommer mer om det jeg egentlig forsøker å få frem;

 

Leksehjelp på SFO

Som foreldre er vi fornøyd med skolens tilbud og oppfølging. Leksehjelp via SFO er et annet tema, det fungerer ikke for alle å sitte i et rom rett etter skolen, med en person som sitter foran og passer på at de sitter rolig. Det er synd at det er sånn, men det er ikke ressurser på skolene til å gjøre det på en annen måte, det er det vi hører.

 

Det som er irriterende er at siden vi ikke benytter oss av leksehjelp ordningen til SFO, så betaler vi mer for SFO. DET er håpløst, og det bør noen ta tak i. Kanskje noen var villig til heller å betale 100 kr mer pr måned, slik at leksehjelp tilbudet på skolen kunne vært et reelt tilbud for alle barn, ikke bare de som klarer seg selv og er selvstendige og fixer å sitte i ro i så mange timer på en dag.

 

Prioritering i mange samfunnslag

Noen har anledning til å ha vaskehjelp, noen har måkehjelp, noen går på dyrere SFO som er spesialtilpasset interesser som barna har, det kan være svømming, håndball, fotball eller ski. Det koster ekstra. Noen har au-pair, noen har flere ferie og fritidsmuligheter enn andre, noen bor stort og andre mindre. Noen er rett og slett fattige og har ikke anledning til å vurdere noen av disse ting, kanskje ikke SFO eller leksehjelp på SFO heller.

 

Noen prioriterer å ha leksehjelp, og det er 2 årsaker til det. Enten er det fordi barnet trenger ekstra hjelp, eller fordi det vil være ekstra dyktig. Jeg ser ingen flere årsaker, og hvis det er det, så er det helt ok for meg.

 

Jeg tror uansett dette ofte blir en privatsak fordi vi skåner våre barn i sine sårbare faser. Hvem ønsker å gå ut med at sine barn trenger ekstra tilpasning? Hvem er ikke redde for at sine barn skal få «stempel» som udugelig, annerledes eller mindre smart?

 

Vi har redusert SFO tilbudet og kuttet vaskehjelp, det er vårt valg, og vår prioritet. Vi står som ansvarlig for dette i vår familie, og utover det, så respekterer jeg valg andre familier tar. Jeg innser at vi er heldigere stilt enn de som ikke kan tenke på vaskehjelp en gang. Men det er heller ikke så ofte tema der vi møter foreldre på skolen, hvem som gjør ditt eller hvem som gjør eller har datt, heldigvis.

 

Skolesystemet dårligere?

Personlig husker jeg godt de barna i klasssen min som hadde fått stempel som «udugelig, eller bråkmakere». Vi hadde en lærer i klasserommet, som tok seg av oss alle, hun var helt fantastisk. Etter hvert ble tilbudet slik at de barna med «stempel» fikk gå på OBSEN, det var i kjelleren på skolen, og ingen visste egentlig hva de gjorde. Kanskje de snekret noe, eller noe sånt?

Jeg syntes ikke det var greit.

 

I dag er det vanlig med ekstra ressurser i de klassene som har behov for det, tror jeg. Jeg ser barn som har ekstra behov og slik jeg oppfatter det så syntes jeg skolesystemet i dag tilpasser det mye bedre, enn når jeg var ung, ihvertfall.

 

Så er det samspillet mellom skole og foreldre, som jeg også tror er bedre i dag.Det er også større forventninger til foreldre, og det skulle bare mangle, det er da helt greit?

 

 I dag er det tester våre barn må ta, mye tidligere enn hva vi selv opplevde.  Barna har IPAD som en del av skolens tilbud, verden har endret seg på mange måter, det er ikke sånn at vi kan stoppe det?

 

Delta i debatten!

Vi er også mange foreldre som har meninger om lekser og barnas utviklingsplaner. Men vi bør delta i debatten i dette, vi må ta ansvar for å si hva vi mener.

 

I dag forsøkte jeg å delta i debatten rundt leksehjelp. Det ble ikke sånn jeg hadde håpet, men jeg skal ikke gi meg.

 

Leksehjelp kan være bra. Hva når man har flere barn å ta hensyn til? Det er synd når ett barn får mye oppmerksomhet rundt lekser hver kveld, og veldig lenge. Det er kjedelig for det barnet som sitter med lekser hele kvelden, for det er ikke nødvendigvis en artig oppmerksomhet å få, heller.

 

Vi er opptatt av mestring, og at våre barn skal få muligheter til å ta sine valg senere, når de kan ta ansvar for sine valg. I mellomtiden er vi voksne ansvarlig for å finne løsninger for at våre barn skal få gode arbeidsmetoder fra tidlig av, ikke få stempel av ulike slag, og at de skal ha en god skolehverdag.  

 

Vi fant en løsning på dette som fungerer hos oss. Jeg er imidlertid helt sikker på at alle familier tar sine valg og prioriterer det som er best for akkurat sin familie, og hvis alle gjør det, så tror jeg det går bra.

 

Jeg vil gjerne ha debatt om skolesystem, SFO og lekser, det er viktig, håper det kan bli en nyansert debatt, der mange stemmer kan summe, delta og påvirke!