13. des, 2013

Mål og mening

Mål og mening

Det er viktig å sette mål, det har vi alltid visst. Det finnes mye teoristoff på å lage SMARTE mål, og de som vet om de har kommet i mål, har trolig blitt svært bevisst både målet, handlingene som ligger bak, når målstreken passeres.

Det har trolig vært noen hindringer på veien og hardt arbeid for å komme videre, noen ganger stopper det opp, og noen ganger går det likevel i mål. Det er viktig å sette delmål, feire underveis og ikke minst feire når du vet du er i mål. Det er en stor tilfredsstillelse å komme i mål, det er noe vi også vet, og forhåpentligvis har erfart.

Alt dette er vel og bra, og vi vet at det fungerer flott, og mange har sine egne metoder og triks de har brukt i mange år som har blitt en god innarbeidet vane for å nå sine mål, eller la være…

 

 

Gjesp, så er det nyttår igjen.

Vi begynner å nærme oss den tiden på året hvor det ofte tas avsjekker, og hvor nye mål blir satt. Noen ganger er det endringer på gang, og vi vet at hardt arbeid, fokus, støtte, utholdenhet og disiplin er viktige faktorer for å holde prosessen i gang. Noen ganger er det også behov for å virkelig finne ut om målet fortsatt er interessant, rett og viktig, før turen går videre på veien videre.

Slike prosesser er nyttig for mange, og det gjøres i kjent stil både i jobb og privat sammenheng. Ofte er vi kravstore og tøffe med oss selv og det blir for mange mål, og det blir justeringer underveis. Noen kommer i mål, og noen kom aldri i gang, noen fant et annet mål.

Det spørsmålet som er viktig for å bli mer bevisst sine mål og de valg som tas på veien er det som sjelden blir stilt;

 

Hva hvis du ikke hadde gjort det, hvor hadde du vært da? Hva hadde blitt endret?

Var det verdt det? Det er det bare du som vet, men det må du evaluere med deg selv, eller flere, hvis det er flere som er involvert.

Hvis du ikke hadde byttet jobb, hva hadde du gjort da? Ville jobben du var så lei av, vært bedre, hvis du visste at det var kjedelig der du evnt ville begynne, slik at du bare kan la være å prøve? Hvordan kan du få vite det? Hvor viktig er det å få vite det, hvis du har bestemt deg for å bli? Skal du fortsette å si at" joa, til neste år skal jeg kanskje bytte jobb, jeg er så lei av jobben min der jeg er, vet du."

 

Tenk om det blir bedre likevel og i tillegg veldig gøy, og du fant ut at du kunne mer enn du trodde, hvis du byttet jobb og miljø og oppgaver? Men hvordan finne det ut, hvis du lar være? Hvor mange år kan du bruke på å la vær å finne det ut?

Når det kommer en ny sjef er det bare å bli, han eller hun snur jo alt på hodet likevel, eller? Hva hvis det ikke kommer en ny sjef? Hva hvis den nye sjefen ikke er noe bedre enn den forrige?

Tenk å bruke 100 timer på en etterutdannelse, og sitte igjen med følelsen av at det var verdt det? Hver eneste krone, time og svette og tåre, du har lært masse og det igjen betyr at du er enda et skritt nærmere det du vil. Hva hvis du hadde latt være? Hvordan skal du da vite at du bare er 100 timer unna ny viten, lærdom og en enda bedre hverdag? Kan du la være å prøve ut mål du har, hvis du ikke vet om det tilfredsstiller det du håper?

 

 

Nei, det flytter jeg til neste år, igjen………..

På lister er det ofte noen mål som ikke er gjennomført. Før de settes over til neste år, så kan det være en nyttig øvelse å se på nettopp dette spørsmålet? Er det virkelig ditt mål? Vil det føre til noe? Hvorfor kom du ikke i mål i år, og er sannsynligheten større for at du vil komme i mål med nettopp dette til neste år? Skal det droppes, slik at det blir plass til andre mål som er mer realistiske og interessante?

 

"Joa, vi har økt mersalget med en krone eller 5, eller en prosent". Men konkurransen kostet en million, og det ble brukt 700 timer på dette i administrasjonen. Holder det? Hva hvis du hadde latt være å ha fokus på det? Hvis målet var 10 kroner, eller 2 prosent? Fikk det noen konsekvens i det hele tatt, at du ikke nådde målet ditt, annet enn at du ikke fikk bonus? Har du gjort jobben din, da, og holder det, du kom ikke i mål her?

Hva med de som klarte 10 kroner og 3 prosent, var det verdt det for de? De som nådde målet som var satt, fikk de en gullstol, var det andre som fikk lyst til å finne ut hva akkurat de gjorde, slik at kanskje de kan nå målet sitt neste gang, også?

 

 

Så er målet nådd, hva nå?

Noen er gode til å feire, får fanfare og mye oppmerksomhet. Noen tar en dusj og en bedre middag, pytt, pytt, det var godt, nå går vi videre til neste fase. Skulle kanskje hvilt litt, men nå er det på tide å gå eller forte seg videre.

Noen planlegger feiringen som en del av å komme i mål, og nyyter det akkurat passe lenge.

Noen kjenner på tomrommet, og bruker litt tid på å komme seg videre, fordi de glemte å planlegge for hva de skulle gjøre etter at målet var nådd.

Ble det bedre, da? For hvem? Er det ferdig evaluert, ja vel, men etter en måned, var det fortsatt verdt det, det forrige målet, eller er det nå noe mer du tenkte på, som du ikke tenkte på, da.

 

 Mål som gir mening blir verdt å jobbe med!

I 2013 har jeg mange mål. Jeg har også nådd noen av dem, og noen er fortsatt langt unna, eller rett rundt hjørnet. Jeg har ny jobb, jeg får kompetanse og erfaring i blogg verden og med artikkelskriving. Jeg så for meg  at jeg skulle være i starten av min coaching utdannelse. Jeg hadde kastet ut pessimisten i meg, endret noen rutiner, og jeg hadde satt trening fast på agendaen, og det stod også noen private mål i kladdeboken min.

Jeg hadde tanker og følelser for mange av målene, og så for meg hvordan det skulle være å være på topp, hvordan følelsen skulle være når jeg kom i mål. Jeg husker godt mine delmål og mål, og noe ble helt annerledes enn jeg trodde.  Akkurat den dagen jeg fikk min første artikkel på trykk, så skjedde det noe som tok all min oppmerksomhet, jeg fikk ikke tid til å kjenne på lykken mer enn 3 minutter. Men hva om jeg ikke hadde kjent på den lykken i 3 minutter, hvordan hadde den krevende dagen da blitt, uten dette energi kicket jeg hadde med meg?

Nå er det snart jul, og vi skal gjøre det helt annerledes i år. Det har krevd andre briller, utfordret tradisjoner og forberedelser, men vi gjør det, jeg gleder meg. Så ble det ikke julerent, eller julekort, eller julepyntet, men det stod heller ikke som en del av årets planer. Nå er det snart ferietid, og jeg skal ta meg facebook, blogg, jobb, studie fri og ha FRI, yepp!!

Jeg skal likevel ta med drømmeboka mi, og skrive litt om neste år.

 

Mine tips til mål for 2014, basert på erfaringer fra 2013

  1. Kjøp en fin bok(den fine grønne her har jeg kjøpt på Norli) du skriver målene i, tankene, hva og hvorfor du skal nå dine mål.
  2. Å planlegge for at det ikke kommer til å gå helt etter plan er også ok, bare fremdriften opprettholdes.
  3. Å holde motet oppe, finne energi og lete etter veien til målet flere ganger på veien.
  4. Når det er «veiarbeid», så er det bra med en plan B, så det ikke stopper opp.
  5. Huske at det trenger litt fokus hver dag, i stedet for alt fokus dagen før.
  6. Hvis det er 3 gang det overføres til neste år, hvorfor skal du klare det den 4 gangen? (akseptere, gå videre?)
  7. Ha mål som gir energi og som du vet gjør noe bedre for deg eller dine, stryk de som ikke har dette formål.
  8. Hallo? Du skulle stryke de, vet du, de målene som ikke er dine, andre får ta ansvar for sine mål....
  9. Sånn ja, du tar ansvar for dine mål. Supert!!
  10. Gir det mening? Ville det nok, helt sikkert? Do it!! Skriv det ned og se på det om ett år.

 

Good luck!! Be the change, and have fun!